În timp ce nimeni
dintre noi nu va trăi pentru totdeauna, poți adăuga câțiva ani în plus vieții tale,
acordând atenție alimentației. Dacă vrei să trăiești mai mult și să fii
mai sănătos, trebuie să-ți hrănești corpul cu alimentele cele mai bogate în
nutrienți.
Pentru a-ți crește
durata de viață, precum și pentru a îmbunătăți calitatea vieții tale, verifică
aceste 14 alimente, care te ajută să trăiești mai mult.
1.
Fructe
și legume viu colorate
Cercetările sugerează
că cei care mănâncă mai multe fructe și legume tind să trăiască mai mult decât
cei care nu le consumă, datorită nutrienților pe care acestea le
conțin. Deși toate fructele și legumele sunt bune pentru tine, cele viu
colorate sunt deosebit de benefice, deoarece pigmenții naturali care le dau
culoarea pot ajuta și la prevenirea cancerului. Okinawanii, adică oamenii
care trăiesc în Okinawa, Japonia - au reputația de a avea cea mai lungă
speranță de viață din lume și au rate foarte mici de boli de inimă și cancer, datorită
faptului că au o dietă bogată în fructe și legume, în special soiuri de culoare
verde închis și galben.
Dacă nu preferi să citești, poți sări peste text și
să vizionezi videoclipul aici:
În
categoria fructelor și legumelor viu colorate intră și legumele cu rădăcină
portocalie:
Cartofii dulci,
dovleceii de iarnă, dovleacul și morcovii sunt bogați în beta-caroten (forma
vegetală a vitaminei A), esențial pentru o imunitate optimă a organismului tău.
Legumele portocalii
sunt, de asemenea, unele dintre cele mai bune alimente în lupta împotriva
cancerului și care susțin o funcționare normală a inimii. De asemenea, ele sunt
o sursă importantă de fibre alimentare și carbohidrați complecși, care sunt
metabolizați mai lent de organism decât majoritatea cerealelor și
carbohidraților rafinați. Acest lucru ajută la menținerea unui nivel optim de
insulină și la reducerea inflamației, prevenind boli care pun viața în pericol,
precum diabetul, boala coronariană și obezitatea.
Legumele portocalii
sunt de asemenea alimente anti-îmbătrânire incredibile, deoarece promovează o
sănătate bună a pielii, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Fă-ți
un obicei din a mânca cel puțin unul dintre aceste alimente pe zi, într-o formă
sau alta.
2.
Ciocolata
neagră
Vești bune pentru
chocoholici – ciocolata te poate ajuta să trăiești mai mult! Boabele de
cacao sunt pline de antioxidanți și studiile au demonstrat că acestea pot ajuta
la reducerea riscului de a dezvolta de
boli de inimă - cel mai mare criminal din lumea occidentală.
Jeanne Louise
Calment,
care a trăit 122 de ani și 164 de zile (cea mai veche vârstă verificată a
oricărei ființe umane) consuma în mod regulat ciocolată neagră și spunea că
acest obicei i-a menținut sănătatea în condiții optime de-a lungul timpului. Cu
toate acestea, înainte de a-ți cumpăra tone de ciocolată, merită să ai în
vedere faptul că un singur pătrat pe zi este suficient pentru a-ți îmbunătăți
sănătatea. De asemenea, atunci când te aprovizionezi, asigură-te că îți
cumperi doar ciocolată neagră cu un conținut de minimum 70% cacao, decoarece
aceasta are mai mulți flavonoizi și mai puțin zahăr.
În
aceasă secțiune a ciocolatei negre voi vorbi și despre cacao sau ciocolata crudă:
Cacaua nu este doar un
oarecare superaliment vechi; de fapt, este unul dintre cele mai importante alimente
pentru promovarea unui creier și unei inimi sănătoase. Cacaua este bogată în proprietăți care îți
scad tensiunea arterială și glicemia, iar grăsimile sale sănătoase sunt
benefice pentru sănătate spre deosebire de grăsimile animale.
Dacă îți urmărești
aportul de grăsimi, optează pentru pulbere de cacao crudă sau chiar pudră
organică de cacao. Atât cacaua sub formă de ciocolată încălzită cât și cacaua
crudă sunt alimente excelente pentru inimă care îmbunătățesc circulația,
hormonii și chiar digestia, datorită beneficiilor lor asupra stimulării
bacteriilor intestinale bune - o altă problemă cheie a sănătății cu
importanță majoră în longevitate.
3.
Pește
Gras
Oamenii din Japonia au
cea mai lungă speranță de viață din lume, iar acest lucru se datorează,
probabil, dietei lor tradiționale bogată în pește.
Peștii grași, precum
somonul, macroul, sardinele sau păstrăvul sunt renumiți pentru beneficiile lor asupra
sănătății. Aceștia sunt o sursă importantă de vitaminele A și D, care sunt
esențiale pentru un sistem imunitar puternic. Sunt bogați în acizi grași
(omega -3), care au fost legați de un risc redus de boli de inimă, leziuni ale
creierului și accident vascular cerebral. Oamenii de știință au
descoperit, de asemenea, că DHA (acidul docosahexaenoic) din pește este cheia
combaterii Alzheimerului: DHA încetinește progresia bolii Alzheimer, făcând din
acesta ingredientul cheie pentru un creier sănătos și, în final, pentru un stil
de viață mai sănătos.
4.
Ceai
verde
Un alt element
fundamental al dietei japoneze, ceaiul verde se mândrește cu o serie
impresionantă de beneficii pentru sănătate, contribuind la îmbunătățirea
sănătății cardiovasculare, reglarea tensiunii arteriale, stimularea sistemului
imunitar și scăderea colesterolului.
Studiile au sugerat că,
într-advăr, consumul de ceai verde - care este bogat în flavonoide care
stimulează sănătatea - poate ajuta la reducerea riscului de
cancer. Rezultatele cercetărilor publicate în Jurnalul Asociației
Medicale Americane par să susțină aceste afirmații privind sănătatea, unde studiul japonez format din peste 40.000
de participanți a descoperit că cei care au băut cinci sau mai multe căni de
ceai verde pe zi au avut o rată a decesului cu 16 procente mai mică decât cei
care au băut o singură cană, pe parcursul a 11 ani de studiu.
5.
Ulei
de măsline
Mulți dintre noi stăm
departe de grăsimi și uleiuri în încercarea de a rămâne sănătoși; cu toate
acestea, grăsimile monosaturate „bune”, care se găsesc în uleiul de măsline,
sunt de fapt esențiale pentru o sănătate optimă.
Studiile au descoperit
că un consum regulat de ulei de măsline poate ajuta la reducerea riscului de
accident vascular cerebral și boli de inimă, datorită conținutului ridicat de
micronutrienți numiți fenoli, care au proprietăți antiinflamatorii și
antioxidante.
Uleiul este, de
asemenea, un element fundamental al dietei sănătoase mediteraneene, iar studiile
efectuate până în prezent sugerează că uleiul de măsline vă poate ajuta să
trăiți mai mult. Cercetările au descoperit că cei care respectă acest plan
alimentar mediteranean au 20% mai multe șanse de a trăi mai mult, câștigând in
medie 2-3 ani extra la durata de viață.
6.
Usturoi
Din ce în ce mai multe
dovezi apar cum că, dintre numeroșii compuși găsiți în usturoi, 10 dintre ei
ajută la combaterea cancerului. Usturoiul conține, de asemenea, compuși
care îmbunătățesc imunitatea și care la rândul lor ajută la descompunerea
substanțelor provocatoare de cancer. De exemplu, sulfura de dialil, o
componentă a usturoiului, este cunoscută pentru capacitatea sa de a descompune
cancerigenii din organism, care ar putea declanșa cancerul dacă ar rămâne
intacți.
Conform cercetărilor,
persoanele care consumă usturoi în mod regulat se confruntă doar cu jumătate
din riscul de cancer la stomac, comparativ cu cei care mănâncă acest aliment puțin
sau deloc.
7.
Merișoarele
Ar fi nevoie de mult
timp pentru a enumera numeroasele beneficii aduse sănătății de către merișoare,
dar, pe scurt, acest fruct minuscul este un salvator de viață (literalmente)
când vine vorba de sănătatea noastră.
Într-adevăr, micile merișoare
sunt pline de proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și de
stimulare a imunității și conțin foarte mulți fitonutrienți. Cu cât avem
mai mulți fitonutrienți în corpul nostru, cu atât suntem mai protejați de boli.
Mai mult, fitochimicele
găsite în fructele roșii și fructe de pădure ajută la combaterea moleculelor
provocatoare de cancer. Într-un studiu realizat de Universitatea Cornell,
cercetătorii au testat extracte de merișoare pe celulele canceroase ale sânului
uman și au descoperit că, peste patru ore, multe dintre aceleași celule
canceroase ale sânului au început să moară. Deci, nu numai că au un gust
uimitor, dar aceste mici diamante roșii reprezintă o adiție puternică în orice
dietă.
Aceasta a fost prima
parte din seria de 2 articole cu alimente care promovează longevitatea.
Urmează ca în curând să îl postez și pe al doilea. Ați consumat constant aceste
alimente până acum? Dacă nu, probabil ar fi cazul să o faceți.
Vă mulțumesc
pentru atenția acordată și vă doresc multă sănătate!
14 alimente care promovează longevitatea – Partea I
Reviewed by Sabina Laiber
on
mai 12, 2020
Rating:
Niciun comentariu:
Spune, te rog! :P