Beta vulgaris, cunoscută
în mod obișnuit ca sfecla roșie, este o legumă populară în întreaga lume pentru
rădăcina sa cărnoasă folosită în arta culinară.
Rădăcina sfeclei roșii are
diferite forme: rotundă și turtită, sferică sau ovală lunguiață. Culoarea
sfeclei roșii variază între roșu aprins și bordo, dar poate avea și dungi albe în
formă de inele.
Semințele sfeclei roșii
se seamănă la sfîrșitul lui martie sau începutul lui aprilie, de preferat
într-un sol bine umezit, iar recoltarea se face eșalonat din luna iulie.
Dacă nu preferi să citești, poți sări peste text și
să vizionezi videoclipul aici:
Culturile de toamnă ale
sfeclei roșii, semănate în luna iunie și recoltate la sfărșitul lunii
octombrie, sunt destinate rădăcinilor pentru păstrare și consum gastronomic în
timpul iernii.
Rădăcinile sfeclei roșii se curăță bine și sunt lăsate la aer 2-3 zile înainte de a fi depozitate.
Rădăcinile sfeclei roșii se curăță bine și sunt lăsate la aer 2-3 zile înainte de a fi depozitate.
Sfecla roșie poate
oferi o serie de beneficii pentru sănătate, datorită combinației sale unice de
vitamine, minerale și antioxidanți.
În cele ce urmează, vă voi prezenta 8 beneficii pentru
sănătate ale sfeclei roșii, toate susținute de știință.
Sfecla se mândrește cu
un profil nutritiv impresionant. Sunt sărace în calorii, dar cu un conținut
ridicat de vitamine și minerale valoroase. De fapt, ele conțin puțin din
aproape toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie.
Sucul de sfeclă roșie conține antioxidanți.
Antioxidanții reduc stresul oxidativ (implicat în dezvoltarea diveselor tipuri
de cancer), afecțiunile inflamatorii și bolile de inimă.
Sfecla roșie este o sursă bogată de vitamine și
minerale esențiale, cum ar fi:
·
Folat
- important pentru ADN și sănătatea celulelor
·
Vitamina
B6,
care susține metabolismul și producția de globule roșii
·
Calciu,
un mineral esențial pentru creșterea și rezistența oaselor
·
Fier,
care permite globulelor roșii să transporte oxigen
·
Magneziu,
un mineral care sprijină imunitatea, inima, mușchii și sănătatea nervilor
·
Mangan,
care contribuie la reglarea metabolismului și a nivelului de zahăr din sânge
·
Fosfor,
un nutrient esențial pentru dinți, oase și repararea celulelor
·
Cupru,
care joacă un rol în producerea colagenului, în menținerea oaselor, vaselor de
sânge și în susținerea funcției imune
·
Zinc,
care favorizează vindecarea rănilor, susține sistemul imunitar și încurajează
creșterea normală.
Sfecla roșie conține și
alți compuși benefici, cum ar fi:
Fitochimicele,
care conferă
plantelor culoarea și aroma. De asemenea, stimulează sistemul imunitar,
minimizează inflamația și reduc stresul oxidativ.
Betalainele,
care sunt
responsabile de culoarea roșie profundă a sfeclei. Acești pigmenți au
proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antitoxice.
Nitrații,
care se referă la un grup de compuși
organici ce îmbunătățesc fluxul de sânge și promovează sănătatea inimii.
2. Sfecla roșie ajută la menținerea
tensiunii arteriale
sub control
Bolile cardiace, printre
care atacul de cord, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral, sunt
unele dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Hipertensiunea
arterială este unul dintre factorii de risc importanți pentru dezvoltarea acestor
afecțiuni.
Unii cercetătorii
sugerează cum că sfecla roșie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale a
unei persoane. Acest efect benefic pare a fi datorat conținutului bogat în
nitrați al plantei.
Sfecla roșie conține în
mod natural cantități mari de nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid
nitric. Acest compus dilată vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul
sangvin și scade tensiunea arterială totală.
Nivelurile de nitrați
din sânge rămân ridicate timp de aproximativ câteva ore după consumul de sfeclă
roșie. Prin urmare, sfecla roșie are un efect temporar asupra tensiunii
arteriale, iar consumul regulat este necesar pentru a experimenta reduceri pe
termen lung.
Anumiți compuși din sfecla
roșie, cum ar fi nitrații și betalainele, pot îmbunătăți performanța atletică.
Nitrații pot stimula
eficiența atletică a unei persoane prin creșterea fluxului de sânge și oxigen
către mușchi. Din acest motiv, sfecla este adesea folosită de sportivi.
Nitrații par să
afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care
sunt responsabile de producerea de energie în celulele organismului uman.
Este important de
menționat că nivelurile de nitrați din sânge ating maximul în 2-3 ore după consum. Prin
urmare, pentru a-ți maximiza potențialul, este recomandat să consumi sfeclă cu
2-3 ore înainte de antrenament sau înaintea unei competiții.
Sucul de sfeclă roșie conține
antioxidanți, vitamina A, vitamina B6 și fier. Acești compuși ajută la
protejarea ficatului de inflamații și stres oxidativ, îmbunătățind în același
timp capacitatea sa de a elimina toxinele din organism.
5.
Sfecla roșie previne anemia
Sfecla este bogată în
fier, o componentă esențială a globulelor roșii. Fără fier, globulele
roșii nu pot transporta oxigenul în jurul corpului.
Persoanele care au un
nivel scăzut de fier pot dezvolta uneori o afecțiune numită anemie cu deficit
de fier. Adăugarea de surse de fier în dietă poate reduce riscul acestei
afecțiuni.
6.
Sfecla roșie îmbunătățește sănătatea creierului
Funcția mentală și
cognitivă scade în mod natural odată cu vârsta. Pentru unii, acest declin este
semnificativ și poate duce la condiții precum demența.
O reducere a fluxului
de sânge și a aportului de oxigen către creier poate contribui la această
scădere. Interesant este că nitrații din sfecla roșie pot îmbunătăți funcția
mentală și cognitivă prin promovarea dilatării vaselor de sânge și astfel
creșterea fluxului de sânge către creier.
Sfecla are anumite
proprietăți nutritive care o face să fie bună pentru pierderea în greutate.
În primul rând, sfecla roșie are un conținut scăzut de calorii și este bogată
în apă. Creșterea consumului de alimente cu aport caloric scăzut, cum ar fi
fructele și legumele, a fost asociată cu pierderea în greutate.
Mai mult de atât, în
ciuda conținutului scăzut de calorii, sfecla roșie include și cantități
moderate de proteine și fibre. Fibra din sfeclă poate ajuta la promovarea
pierderii în greutate prin reducerea poftei de mâncare și promovarea
sentimentului de sațietate, reducând astfel aportul caloric general.
Deși niciun studiu nu a
testat în mod direct efectele sfeclei roșii asupra greutății, este foarte
probabil că adaosul de sfeclă roșie în dieta dumneavoastră va ajuta la
pierderea în greutate.
Acesta din urmă nu este
un beneficiu pentru sănătate, dar este totuși important.
Nu numai că sfecla roșie
este hrănitoare, dar este, de asemenea, incredibil de gustoasă. Sfecla roșie poate
fi consumată crudă, fiartă, prăjită, aburită sau murată. Este printre puținele
plante existente care nu își pierde mare parte din caracteristici după
prepararea termică, mai ales dacă este pregătită în coajă la cuptor. Pentru
păstrarea tuturor nutrienților intacți este recomandat să fie consumată în
stare crudă.
Iată câteva modalități delicioase și
interesante de a adăuga sfeclă roșie în dieta ta:
- Sfecla roșie rasă aduce
un plus de aromă și culoare pentru o salată de varză.
- Sfecla roșie amestecată
cu iaurt grecesc are un gust delicios.
- Sucul proaspăt de sfeclă este cel mai bun, deoarece sucul cumpărat din magazin poate avea un conținut ridicat de zaharuri și poate conține doar o cantitate mică de sfeclă.
- Dacă nu vă place gustul de sfeclă roșie puteți adăuga în blender: citrice, măr, morcov, castravete, ghimbir, busuioc sau miere.
- Frunzele de sfeclă
pot fi gătite și savurate în același fel ca și spanacul, deci le puteți consuma
fără griji.
- În industria
alimentară, sucul de sfeclă este utilizat pe post de colorant. Scopul său
este de a amplifica culoarea sucului de roșii și de a da culoare
sosurilor, deserturilor, gemurilor și altor produse alimentare care nu sunt
suficient de roșii.
Măsuri
de precauție
Urina și scaunele tale
pot deveni roșii sau rozalii după ce ai mâncat sfeclă. Această afecțiune,
cunoscută sub numele de beturie, este inofensivă, însă poate fi un efect
uimitor dacă te ia prin surprindere.
Dacă ai tensiune
arterială scăzută, consumul de suc de sfeclă în mod regulat poate crește riscul
de scădere a tensiunii și mai mult. Monitorizează-ți cu atenție tensiunea
arterială.
Dacă ai pietre la
rinichi, consumul de suc de sfeclă nu este recomandat. Sfecla are un conținut
ridicat de oxalați, substanțe naturale ce formează cristale în urină care pot
duce mai departe la formarea de pietre la rinichi.
Să fim sănătoși și
voioși până data viitoare când ne vom întâlni!
Sfecla roșie – 8 beneficii impresionante asupra sănătății
Reviewed by Sabina Laiber
on
aprilie 10, 2020
Rating:
Niciun comentariu:
Spune, te rog! :P