Nu există om pe această planetă care să nu îşi dorească, ca măcar o dată în viaţă, să ajungă la mare. Iar cine ajunge o dată să se bucure de beneficiile timpului petrecut la mare şi la soare, având nisipul sub picioare, cu siguranţă va dori să mai revină iar şi iar la marea albastră.
Poate te întrebi de ce nu este bine să stai la plajă între 11:00 și 16:00. În acest interval orar, radiațiile ultraviolete solare sunt foarte puternice și pot dăuna grav pielii. Drept consecințe, te poți alege cu diverse arsuri, insolație sau chiar cancer de piele, dacă te expui pe termen lung.
De curând am revenit de la mare. Cum mă simt? Minunat! Am luat o gură mare de aer proaspăt şi mă simt mult mai relaxată şi mai fericită.
Apa de mare, soarele şi nisipul, împreună fac minuni pentru organism, iar mai jos iată o listă cu beneficiile asupra sănătății, datorate timpului petrecut vara pe litoral:
- înotul în apa marină întăreşte şi protejează organismul, având efecte benefice asupra sistemului nervos şi asupra tonusului muscular
- apa marină (conţine aproximativ aceeaşi concentraţie de oligoelemente şi minerale ca plasma sângelui uman) tratează problemele bolilor de piele, cum ar fi: acneea, psoriazisul, dermatita seboreică, iritaţiile şi mâncărimile (neurodermitele)
- mersul cu tălpile goale pe plajă pe nisipul grunjos previne apariţia platfusului
- cu ajutorul valurilor mării se combat vergeturile şi celulita, obţinându-se, astfel, o piele elastică şi fermă
- aerul marin (aerosolii) conţine magneziu, săruri minerale, iod, calciu şi potasiu, lipsit de impurităţi, tratează problemele căilor respiratorii, cum ar fi bronşite, sinuzite, rinite alergice şi problemele cauzate de disfuncţii ale tiroidei. Plâmânii se limpezesc, iar mintea devine mai limpede în urma unei plimbări la pas agale chiar înainte de răsăritul soarelui.
- ultravioletele ajută la formarea vitaminei D, care accelerează fixarea calciului în oase, stilumează secreţia de serotonină, previne tristeţea şi alungă depresia. După o baie de soare calitatea somnului se îmbunătăţeşte considerabil.
- fototerapia, terapia cu ajutorul razelor solare, este o preţioasă metodă de tratament, deoarece stimulează înmulţirea limfocitelor contribuind la tonifierea organismului
- algele marine sunt bogate în fosfor, potasiu, azot, fier, sulf, magneziu, iod, cobalt şi calciu şi au rolul de a elimina toxinele din piele şuând contact direct cu ele pe piele, combătând celulita
- împachetările cu nămol marin sunt un scut perfect natural pentru corpul uman şi ajută la stimularea sângelui, relaxează musculatura corpului, tratează celulita şi pielea devine elastică
- fracturile se vindecă mult mai repede sub acţiunea apei calde marine, muschii atrofiaţi recăpătândi-şi volumul
- expunerea moderată la soare ajută la producerea de melanină, cea care dă culoare pielii, ochilor şi părului mamiferelor
- culoarea albastră a apei mării creează o stare de bine, deoarece mulţi oameni asociază această culoare cu ideea de libertate, profunzime, înţelepciune şi relaxare
- sunetul valurilor, zborul şi cântecul perscăruşilor, răsăritul sau apusul soarelui te relaxează şi te fac să fii prezent în faţa imensităţii mării din faţa ochilor.
Timpul recomandat, petrecut pe plajă şi în apa mării, pentru a te bucura de beneficiile de mai sus, este între orele 09:00-11:00 şi 16:00 -20:00. Nu uita să foloseşti cremă de faţă cu protecţie solară de 50, iar pentru corp o cremă cu protecție SPF de cel puțin 25, sau chiar peste 40 dacă ai pielea sensibilă. În cazul copiilor este recomandat să se folosească SPF 50 pe tot corpul, pentru o protecție adecvată.
Poate te întrebi de ce nu este bine să stai la plajă între 11:00 și 16:00. În acest interval orar, radiațiile ultraviolete solare sunt foarte puternice și pot dăuna grav pielii. Drept consecințe, te poți alege cu diverse arsuri, insolație sau chiar cancer de piele, dacă te expui pe termen lung.
De evitat timpul petrecut petrecut la mare şi la soare persoanelor care au probleme de:
- hipertensiune (căldura poate avea efecte negative asupra inimii, iar medicamentele hipertensive cauzează hipersensibilitate la temperaturi mai ridicate)
- varice (căldura agravează varicele, deoarece venele se dilată, mărindu-și dimensiunile)
- boli endocrine (spre exemplu căldura este un excitant al funcției tiroidei)
- varice (căldura agravează varicele, deoarece venele se dilată, mărindu-și dimensiunile)
- boli endocrine (spre exemplu căldura este un excitant al funcției tiroidei)
Frumos spunea George Călinescu: "Marea este prima dezlânţuire a sufletului cosmic."
Talasoterapia sau vindecarea cu ajutorul mării
Reviewed by Sabina Laiber
on
iunie 12, 2019
Rating:
Niciun comentariu:
Spune, te rog! :P